in English

 

Etusivu

 

Esittely

Toimintasuunnitelma ja talousarvio

Toimintakertomus ja tilinpäätös

Säännöt

 

Jäseneksi

 

EKF

 

Tapahtumat ja muu toiminta

Tapahtumat

Lukupiirit

Kirjoituskilpailut

 

Linkit

Yhteistyötahot

ELKI mediassa

 

Arkisto

Menneet taphtumat ja toiminta

Kokospöytäkirjat

Asiakirjat

 

Yhteystiedot

Ota yhteyttä

 

Menneet tapahtumat ja toiminta

 

 

 

Elävän Kirjallisuuden Festivaali (EKF) tulee taas ja tuo tullessaan ruumiillista eloa Tampereen kulttuurimaisemaan!

 


EKF 2014

 

 

 


Tämän vuoden teema ”Ruumis!” tuo esille ruumin ja kehollisuuden käsittelyä kirjallisuudessa ja taiteessa. Ohjelma koostuu keskusteluista, performanssiesityksistä, filosofisesta debatista ja runoudesta sekä kehollisen kirjoittamisen työpajasta. Keskustelua käydään muun muassa zombeista ja groteskista, seksuaalisuudesta ja meditaatiosta sekä kirjoittamisesta työnä.

 

Festivaalilla mukana monenlaisia taiteen- ja tieteentekijöitä, kuten Leena Parkkinen, Hanna Hauru, Chatchai, Mercedes Bentso, Markku Toivonen, Livia Hekanaho ja Ilmari Kortelainen.

Festivaalielämystä täydentää EKF-iltana Kulttuuritalo Telakalla järjestettävä Tiiliskivi-klubi. Tiiliskivi on Tampereen yliopiston kirjallisuudenopiskelijoiden ainejärjestö Teema ry:n jakama kirjallisuuspalkinto.

Festivaalia järjestää Elävän Kirjallisuuden Yhdistys - ELKI ry, joka on tamperelaisten kirjallisuudenopiskelijoiden vuonna 2009 perustama yhteisö. EKF tuotetaan pääasiassa vapaaehtois- ja talkoovoimin.

Tapahtuma on maksuton ja kaikille avoin.

Katso päivän ohjelma ja esiintyjät:

www.ekf.fi

Lisätietoa tapahtumasta antavat:

Tiedottaja-tuottaja EKF 2014
Anu Luoma
tiedottaja@ekf.fi
040 2424864

Koordinaattori-tuottaja EKF 2014
Piita Kiviaho
koordinaattori@ekf.fi
044 5857387

 

 

 

 

EKF 2014:n Ennakkosuitsutusta Telakalla 21.1.2014 klo 19.00 alkaen iltaklubin merkeissä

Elävän Kirjallisuuden Festivaali (EKF) 2014 mönkii jo uhmakkaasti kohti, ja on aika eellustaa sitä asiaankuuluvin menoin.

Festarin virallinen ja viraalinen ennakkoklubi odottaa teitä 21.1.2014 Telakalla kuin pörröinen sieni. Tulkaa katsomaan sitä! Ohjelmassa kovasti kaikkea kivaa, runoesityksiä ja musiikkia - sekä kummallinen tietovisa mukiinmenevin ja -menemättömin palkinnoin.

Ohjelma (ajat summittaisia):
19.15 Avajaisäännähdyksiä - Saara Metsäranta (ELKIn pj.)
19.30 Runoesitys - Tiina Lehikoinen
20.00 Sivistystä, viisautta, totuutta ja lihaa ELKIn ruumiinkulttuurillisessa tietovisassa
21.45 Illan huikeana bändinä - Salonen & Syrjäytyneet

Tervetuloa! Tapahtuma on kaikille avoin, ei pääsymaksua.

Muistakaa myös: itse Elävän Kirjallisuuden Festivaali järjestetään 15.2.2014 Työväenmuseo Werstaalla ja samana iltana Tiiliskivi-klubi Telakalla.

 

 

 

 

Feministiset kuolleiden naisten pikkujoulut (& ELKIn hallituksen lyhin kokous ikinä)

 

ELKIn angstisten pikkujoulujen perinne jatkuu! Lucian päivänä, perjantaina 13. joulukuuta, Elävän Kirjallisuuden Yhdistys juhlii pikkujoulua tai Lucian, tuon epäonnisen ja väärinymmärretyn naisparan kohtaloa. Viihdytään toisistamme, manataan kuolleita naiskirjailijoita ja juodaan glögiä. Tervetulleita ovat kaikki elkiläiset ja elkinmieliset.

Tarjoilut järjestetään nyyttäriperiaatteella. Tuo pientä purtavaa ja oma pullo, jos sen tarpeelliseksi katsot.

Ennen juhlaa pidetään ELKIn historian lyhin hallituksen kokous kello 17. Tämän jälkeen luotetaan luovuuteemme ja muistellaan kirjoittaneita sekä syystä jos toisestakin kuolleita, enimmäkseen naisia. Hyvissä ajoin ennen puoltayötä siirrymme anniskeluravintolaan.

 

Runoattentaatti lauantaina!

 

ELKI ry järjestää lauantaina 7.12. jäsentensä sekä kaikkien kiinnostuneiden ja satunnaisten ohikulkijoiden iloksi vanhan kunnon runoattentaatin. Kokoonnumme siis lukemaan ääneen runoja ja muita esittämisen arvoisiksi katsottavia tekstejä, sekä omia että muiden, klassikkoja, pamfletteja, manifesteja – kuka tahansa on tervetullut mukaan tulkitsemaan mitä tahansa itse katsoo sopivaksi. Paikan päällä on myös kirjoja, joista voi valita luettavaa. Halutessaan äänensä saa kuuluviin megafonin avulla. Saa myös improvisoida, laulaa, tanssia, esittää mongolialaista kurkkulaulua, soittaa säkkipilliä tai mitä nyt kukin inspiroituu tekemään. Jos esiintyminen ei innosta, mukaan voi tulla myös kuuntelemaan tai muuten vain hengailemaan.

Kokoonnumme Rautatieaseman tunnelissa S-market Pendoliinoon johtavien portaiden alapäässä klo 15. Tapahtuman paikka voi vaihdella spontaanisti fiiliksen mukaan, mutta jos tahdot liittyä seuraan myöhemmin, puheenjohtaja Saaran saa kiinni numerosta 050-3759641.

 

 

Uuden novellin klubi

Mitä kuuluu, novelli? Miltä kuulostaa uusi novelli? Voiko proosa kuulua klubille lukuisten runoiltojen rinnalle?

Elävän kirjallisuuden yhdistys järjestää novelli-iltaman kulttuurikahvila Hertassa 10.5. Nuoret tamperelaiset teatterintekijät ja -opiskelijat esittävät julkaisemattomien ja pian julkaisevien kirjoittajien tekstejä. Novelliaiheinen keskustelu on lämpimästi tervetullutta, ja sitä ryyditetään mm. kirjoittajia haastattelemalla. Tilaisuus alkaa klo 19.

Illan novellistit ovat Heikki Jalava, Joonas Kallonen, Titta Minkkinen ja Venla Saalo.

Tervetuloa seuraamaan mieleenpainuvia novelliesityksiä!

Tapahtuman Facebook-sivut.


EKF tulee taas!

Tampereen paras ja ihanin kirjallisuustapahtuma on taas pian täällä! Elävän kirjallisuuden festivaali järjestetään neljännen kerran Työväenmuseo Werstaalla lauantaina 11.2. Ohjelmassa jälleen kerran loistavia, tuttuja ja tuntemattomia kirjallisuus- ja kulttuuri-ihmisiä ja taatusti mielenkiintoista keskustelua. Lue lisää www.ekf.fi.

Unohtaa ei sovi myöskään Tiiliskivi-klubia, EKF:n virallista jatkoklubia Telakalla, jossa ohjelmassa muun muassa perinteikkään Tiiliskivi-kirjallisuuspalkinnon jakaminen sekä runoutta ja musiikkia. www.tiiliskivi.info.

 

Visailua ja musaa Telakalla

Elävän kirjallisuuden festivaalin ennakkotapahtumana järjestettiin torstaina 19.1. kulttuuriravintola Telakalla kulttuurivisa, jossa osin udeltiin tämän vuoden EKF:ään liittyviä kysymyksiä ja palkintoja oli Tiiliskivi-finalistien kirjoja. Visan jälkeen esiintyivät mainiot Sick Little Fox ja Juho Kytömäki. Visa toi tuvan täyteen, kiitos osallistujille, EKF:ssä tavataan!

 

Lauluryhmän suunnittelua

ELKI-prop on herättänyt niin suurta innostusta ja onnistuneita elämyksiä, että ELKIn musiikkisiipi suunnittelee kirjallisuuden elävöittämistä musiikin keinoin jatkossakin. Tulevia suunnitelmia juonitaan tiistaina 11.10. klo 18 Katjan luona osoitteeseen Kaskitie 19 F 61. Lisätietoja voi kysellä hallituslaisilta.

 

ELKI aktiivisena koko kesän 2011

ELKI ei kesän helteilläkään lekotellut laakereillaan, vaan kesän aikana ELKI on muun muassa järjestänyt puistokulttuurivisan, kesäretken Sastamalaan, osallistunut omalla ohjelmallaan Runokaupunkiin ja Työväenkirjallisuudenpäivään sekä polkaissut jo käyntiin seuraavan, helmikuussa 2012 järjestettävän Elävän kirjallisuuden festivaalin suunnittelun.

 

Runokonsertti

Viime kesän tapaan Elki esiintyy Tampereen kaupungin puistokonserttisarjassa. Runoa lausutaan ja kuullaan Finlaysonin kesälavalla Väinö Linnan aukiolla torstaina 14.7.2011 klo 18. Konserttikaavailut ovat vasta pääsemässä vauhtiin, eli nyt on mainio aika lähteä mukaan konsertin orkestrointiin. Innokkaat, ilmoittautukaa Liisa Ahlavalle sähköpostitse!

 

Elki Runokaupungissa

Runokaupunki-tapahtuma täyttää Tampereen runoudella 6.-12.6.2011. Elki osallistuu tapahtumaan ainakin runoliiduttamalla ja -feissaamalla. Muutakin toimintaa on suunnitteilla - minkä vuoksi kannattaa tulla myös huomiseen kevätkokoukseen pursuamaan ideoita.

Lisätietoja Runokaupunki-tapahtumasta: http://www.runokaupunki.fi/runokaupunki.htm

 

Proosauna

Elki ja kirjallisuudenopiskelijoiden ainejärjestö Teema ry. järjestävät yhdessä proosallisen saunailta proosaunan keskiviikkona 4.5.2011 Tamkon saunalla (Kuntokatu 3). Lisäinfoa proosaunasta on luvassa erityisen pian, mutta tiedossa on näillä näkymin kevyehköä kirjalliskulttuurista "ohjelmaa", kuten saunaproosaa, klassikkoja uusissa nutuissa, kirjavaihtoa - ja tietysti saunomista. Proosauna toimii laajalla nyyttäriperiaatteella, joten OPM eli oma pyyhe/purtava/pullo/proosateos mukaan!

 

ElkiProp vol 2.

Viime elokuussa Elki-prop debytoi Työväen kirjallisuuden päivässä. Nyt sävelletty työväenrunous pääsee jälleen ääneen Työväenmuseo Werstaan Vapussa 1.5.2011 klo 15.30. Mars, kuulolle!

Lisätietoja Werstaan Vapusta: http://www.werstas.fi/

 

Vapun huutokuoro

Elki on verhoutunut viime vapusta alkaen Tamyn kulttuurijaoston vuosittain myöntämään valtaisaan Vappulakkiin. Tamyn ja Tatten vapputapahtumassa perjantaina 29.4. vähän ennen klo 13 on kuitenkin aika riisua lakki palkinnon seuraavan voittajan pideltäväksi. Kirkkaassa, uutta lupaavassa kevätsäässä ja vaalien jälkeistä elämää tunnusteltaessa ilmoille kajahtaa kiitoksena tässä tapauksessa kenties lakista luopumisen tuskaakin ilmentävä Bertolt Brechtin runo "Minä elän synkkää aikaa". Kuoroon mahtuu ken kynnelle kykenee, eli tervetuloa mukaan! Sanoja kaipaavat saavat sellaiset esimerkiksi Liisa Ahlavalta pyytämällä.

Lisätietoja Tamyn ja Tatten vapputapahtumasta Tamyn sivuilla, Tatten sivuilla tai Facebookissa.

 

Kevätkokous

ELKI ry:n sääntömääräinen kevätkokous pidetään keskiviikkona 27.4. klo 18 ravintola Kaksissa Kasvoissa Kauppakadulla. Kevätkokouksessa valitaan kauden 2011-2012 hallitus. Lämpimästi tervetuloa!

 

Näkymättömän kirjallisuuden lukupiiri

Nyt ei lueta sitä iänikuista Linnaa! Elävän kirjallisuuden yhdistys ELKI ry ja Tampereen yliopiston kirjallisuudenopiskelijoiden ainejärjestö Teema kutsuvat kaikki kirjallisuudenharrastajat yhteen keskustelemaan kirjallisuudesta, joka syystä tai toisesta on jäänyt unohduksiin tai vaille ansaitsemaansa huomiota. Jokaisen kerran aluksi Tampereen yliopiston opiskelijat johdattavat käsiteltävän teoksen teemoihin.

Lukupiiri järjestetään Runokauppa Kattilan kotoisassa salongissa (Hämeenpuisto 25) maanantaisin klo 17.00?19.00.

Sähköisessä muodossa olevien tekstinäytteiden jakamiseksi lukupiiriin edellytetään ilmoittautumista osoitteeseen mikko.mankinen@uta.fi. Istunnoissa käsiteltävät tekstit ovat osallistujien saatavilla sähköisesti aina vähintään viikkoa ennen istuntoa.


Elävän kirjallisuuden festivaali 2011 Werstaalla 12.3.

ELKI kiittää esiintyjiä, talkoolaisia, loistavia tuottajia ja ennen kaikkea runsaslukuista yleisöä vuoden 2011 EKF:n tekemisestä! Päivä onnistui loistavasti. Työväenmuseo Werstaalla järjestetyn Karnevaali-teemaisen festivaalin runsasta ohjelmaa voit kertailla festivaalin omilta sivuilta, jonne on pian tulossa myös kuvia tapahtumasta.

 

Syyskokouksessa muutoksia hallituksen kokoonpanoon

ELKI syyskokousti ja vietti pikkujouluja 11.11. yo-talon kokoushuoneessa. Kokouksessa myönnettiin Hanna-Riikka Roineelle ero hallituksesta ja varapuheenjohtajan paikalta. Uudeksi jäseneksi hallitukseen valittiin Simo Ollila ja uudeksi varapuheenjohtajaksi Maria Martti.

Kokouksen jälkeisissä pikkujouluissa jopa pukki piipahti paikalla!

 

Opiskelija-aktiivisuutta

Syksyn alussa ELKI on ollut mukana kahdessa uusille tamperelaisille opiskelijoille suunnatussa tapahtumassa, Tamyn Kaupunkisuunnistuksessa sekä Aatemarkkinoilla.

 

Sävelletyn työväenrunouden helmiä Työväenkirjallisuuden päivässä

Lauantaina 28.8. Työväenmuseo Werstaalla Tampereella järjestetyssä Työväenkirjallisuuden päivässä pääsi ääneen elkiläisten riveistä koottu lauluyhtye Elki-prop. Ohjelmistoon oli koottu sävellettyjä versioita työväenrunouden helmistä.

Työväenkirjallisuuden päivä

 

Novellimaraton

ELKI oli mukana ensimmäistä kertaa järjestetyssä Hämeenpuiston PuistoFiestassa sunnuntaina 8.8. Tällä kertaa vuoron sai runon sijasta proosa elkiläisten novellimaratonissa, jossa oli mahdollisuus kuunnella eläviä novelleja aina puolen tunnin välein.

Hämeenpuiston PuistoFiesta oli osa Tampereen Siisti kaupunki -kampanjaa ja se keräsi runsaasti väkeä tapahtumapisteiden täyttämään Hämeenpuistoon.

 

Runofeissausta Tapahtumien yössä

ELKIn runofeissarit olivat jälleen liikkeellä Tampereen Tapahtumien yössä torstaina 5.8.

 

Runotoivekonsertti

ELKI järjesti torstaina 1.7. Väinö Linnan aukion kesälavalla Runotoivekonsertin, joka oli osa Tampereen kaupungin kesän puistokonserttisarjaa. Konsertissa yhdistyksen jäsenet lausuivat tamperelaisten toivomia runoja.

Kaupunkilaiset saivat esittää toiveitaan Runotoivelaatikoihin, jotka olivat 7.–23.6. välisenä aikana Tampereen pääkirjasto Metson tai Sampolan kirjaston auloissa.

 

Runokaupunki-festivaali

Runokaupunki-festivaali täytti Tampereen viikon ajaksi erilaisilla runouteen liittyvillä tapahtumilla 7.–13.6.2010. ELKI osallistui festivaaliin omanlaisellaan ohjelmalla: runofeissaamalla tapahtuman avajaisissa, valloittamalla kaupungin Liikkuvan Runon Yksiköin ja näkymällä Annikin Runofestivaaleilla 12.6., jossa lanseerattiin myös ELKIn Arvostelupalvelu. Lisäksi ELKI järjesti yhteistyössä kirjallisuus- ja kulttuurilehti Särön kanssa runoklubin Runokaupungin päätteeksi sunnuntaina 13.6 Pub Kahdet kasvot -ravintolassa.

Lue lisää Runokaupungista tapahtuman omilta sivuilta.

 

Tampereen Sosiaalifoorumi ja Mahdollisuuksien tori

ELKI runofeissasi Mahdollisuuksien torilla lauantaina 22.5. klo 10.30–17.00 välisenä aikana. Feissausparit liikkuivat Väinö Linnan aukiolla ja Finlaysonin alueella ja saivat runsaasti kuulijoita. Lue lisää tapahtuman omilta nettisivuilta.

 

Elävän Kirjallisuuden Festivaali 2010

Sokka irti! Kirjallisuuden käsikranaatti lennähti ensimmäisen kerran Työväenmuseo Werstaan tiloihin. Tällä kertaa EKF:n teemana oli "Kritiikki ja kriittisyys", ja laadukas ohjelma sisälsi niin keskusteluja, puheenvuoroja, palkinnonjakoja kuin kuvataidettakin. Lue lisää EKF:n omilta internet-sivuilta.

 

Manifestikirjoituskilpailu

Historian ensimmäiset manifestikirjoituskilpailun vaikuttavimmat manifestit palkittiin ja esitettiin Elävän Kirjallisuuden Festivaaleilla Työväenmuseo Werstaan Bertel-salissa.

Kilpailun voitti Juha Rautio, joka palkittiin 100 euron stipendillä ja ikiomalla megafonilla. Toiseksi sijoittui Maria Syvälä ja kolmanneksi Janne Luotola. He saivat palkinnoksi 50 euroa Runorahaa Tampereen Hämeenpuistossa toimivaan Runokauppa Kattilaan.

Kiitokset vielä kaikille kilpailumanifestin lähettäneille ja kilpailun mahtavalle raadille! ELKI ry:n edustuksen lisäksi kilpailuraadissa toimivat J.K. Ihalainen, Päivi Mehtonen, Rosa Meriläinen ja Antti Salminen.

 

Runoattentaatti

Runebergin päivänä 2010 ELKIn ennalta-arvaamaton runoryhmä teki attentaatin Tampereen rautatieaseman tunneliin. Lukuisat runoilijat ja myös musikantit attentoivat, elävöittivät perjantai-illan tunnelitunnelmaa ja toteuttivat itseään ääneenluvun sekä jännittävien sointinten parissa. Kiitokset kaikille osallistuneille! Katso kuvia attentaatista! Kevään koittaessa attentointimme siirtynee sinitaivaan alle...

 

2009

Runofeissaus vol. 1

Runofeissaajat iskivät historiansa ensimmäisen kerran Tampereen Tapahtumien yössä 6.8.2009. Feissaajat onnistuivat ilahduttamaan useampaa sataa runouden ystävää iltapäivän ja illan aikan.

 

Annikin Runofestivaalin kirjojen vapautustempaus

ELKI vapautti kolmisenkymmentä kirjaa kesän radikaaleimmassa runotapahtumassa. Tunnelmallisen puutalokorttelin sisäpihalta sopivia "piilopaikkoja" vapautetuille löytyikin runsaasti aina hiekkalaatikosta pyykkinaruun ja halkopinoon.

 

Elävän Kirjallisuuden Festivaali 2009

Kaikkien aikojen ensimmäistä kertaa EKF järjestettiin 14.2.2009 työväenopisto Sampolan tiloissa.