Esiintyjät 2023

Saara Metsäranta

Saara Metsäranta (s.1984), tamperelainen vapaa kirjoittaja on julkaissut runoteoksen Meitä vasten hukkuneet (Kolera 2018) sekä romaanin Kuori, jossa kirjoitan (Basam Books, 2021). Tällä hetkellä Metsäranta viimeistelee toista romaaniaan ja kirjoittaa kuunkiertoriittiin sidottua runoelmaa. Metsäranta tunnetaan myös performanssipersoona Kölönä. Lisäksi hän on esiintynyt erilaisissa poikkitaiteellisissa kokoonpanoissa.

Kuva: Boy Hulden

Hillevi Kilpeläinen

Hillevi Kilpeläinen on helsinkiläinen lausuja ja Suomen Lausujain Liiton puheenjohtaja. Hän on toiminut  myös näyttelijänä mm. Q-teatterissa, Helsingin Ylioppilasteatterissa ja Rovaniemen Teatterissa.

Kuva: Matti Hietala

Tero Tähtinen

Tero Tähtinen on tamperelainen kirjailija, suomentaja ja klassisen kiinalaisen kirjallisuuden tutkija. Hän on suomentanut mm. Gary Snyderiä sekä kiinalaista luontorunoutta ja zenkirjallisuutta. Hänen viimeisin teoksensa on esseekokoelma Yö Kitkidizzessä (2019).

Kuva: Juho Peltonen

Pääsky

Tamperelaistunut Pääsky soittaa katkeransuloista folk-rockia katkeransuloisille. Melkein kymmenvuotisen muuttolennon aikana kokoonpano on vaihtunut tiuhaan tahtiin, mutta bändille on löytynyt selkeä suunta: kaiken perustana ovat hakkaava rytmi, lauluharmoniat ja mandoliinin heleä ääni.

Kuva: Lovell D’souza

Riina Tanskanen

Riina Tanskanen (s.1998) on tamperelainen sarjakuvataiteilija ja yhteiskuntakriitikko, joka tunnetaan pop-feministisestä taideprojektistaan Tympeät tytöt.  Vuonna 2021 ilmestynyt Tympeät tytöt -sarjakuvateos oli bestseller ja Sarjakuva-Finlandia-ehdokas. Vuonna 2022 Tanskaselle myönnettiin tiedonjulkistamisen valtionpalkinto yhteiskunnallisen keskustelun avaamisesta ja tiedonvälityksestä sarjakuvan keinoin. Tanskanen on myös verkkomedia ja kirjoittajakollektiivi Vita nuovan perustaja.

Kuva: Jenny Rostain

Sonja Mikkonen

Sonja Mikkonen on tilan epävakauteen ja spekulatiiviseen nuortenkirjallisuuteen perehtynyt väitöskirjatutkija. Mikkonen on aiemmin tutkinut portaaleja ja matkustamista tilassa sekä ajassa. Hän on erityisesti kiinnostunut epätavallisista matkustamisen keinoista ja matkoista.

Kuva: Vilja Vuolle

Lieven Ameel

Lieven Ameel on Tampereen yliopiston yleisen kirjallisuustieteen yliopistonlehtori. Hän on kiinnostunut mm. tilan kokemuksista kirjallisuudessa, ei-fiktionaalisista kertomusmuodoista ja toivon mahdollisuudesta. Hän on toiminut myös kääntäjänä ja on kääntänyt hollanniksi esim. Mikko Rimmisen Pussikaljaromaanin ja Mauri Kunnaksen Viikingit tulevat!

Kuva: Jirina Alanko

Hanna Samola

Hanna Samola on Suomen kirjallisuuden yliopistonlehtori Tampereen yliopistossa. Hän on tutkimuksessaan perehtynyt dystopian ja sadun lajeihin sekä nykykirjallisuuden satuintertekstuaalisuuteen ja satujen uudelleenkirjoituksiin. Samola on kotimaisen kirjallisuuden dosentti Turun yliopistossa.

Kuva: Jonne Renvall

Tiina Lehikoinen

Tiina Lehikoinen (s. 1982) on lajien välisillä rajoilla viihtyvä monitaiteinen tekijä. Hänen kaunokirjallinen tuotantonsa sisältää runoja, lyhytproosaa ja esseihtivän romaanin. Lisäksi Lehikoinen on päätoimittanut runouslehti Tuli&Savua ja verkkolehti Noesista sekä opettanut luovaa kirjoittamista ja sanataidetta. Hänelle on myönnetty Vuoden aforismikirja -palkinto ja Tampereen kaupungin kirjallisuuspalkinto, ja hänen runokokoelmansa ovat olleet Tiiliskivi- ja Tanssiva Karhu -palkintoehdokkaana sekä romaani Punelma (2022) Runeberg-ehdokkaana. Hän on aktiivijäsen Osuuskunta Poesiassa ja Pirkkalaiskirjailijat ry:n puheenjohtaja. Koulutukseltaan Lehikoinen on filosofian ja taiteen maisteri.

Kuva: Toni Härkönen

Heikki Kokko

FT Heikki Kokko on Tampereen yliopistossa työskentelevä historiantutkija. Hän on tutkinut kansalaisyhteiskunnan ja modernin minuuden yhteiskuntahistoriaa sekä sivistyksen käsitehistoriaa. Hänen erityisalaansa on kokemuksen historia, sen teoria ja metodologia. Kokko johtaa Translocalis-hanketta, jossa kootaan yhteen, tutkitaan ja tuodaan kaikkien ulottuville 1800-luvun suomalainen sanomalehtien lukijakirjekulttuuri.

Satu Laatikainen

Satu Laatikainen on Into Kustannuksen kustantaja, joka on työskennellyt kirjojen ja kirjoittamisen parissa parin vuosikymmenen ajan. Satu lähestyy kirjallisuutta niin julkaisijan, tekijän kuin nauttijan näkökulmasta.

Kuva: Nauska

J. K. Ihalainen

Hypnopoliitikko, runoilija, suomentaja, kustantaja ja kirjanpainaja J.K. Ihalainen on julkaissut yli 50 teosta ja lukuisia suomennoksia mm. Paul Bowlesin, Gary Snyderin ja Patti Smithin teoksista. Hän pyörittää kustantamoa Palladium Kirjat, jolla on oma koskivoimalla toimiva kirjapaino. Annikin Runofestivaalin taiteellinen johtaja hän on ollut vuodesta 2003.

Karoliina Lummaa

Karoliina Lummaa on humanistiseen ympäristötutkimukseen erikoistunut kirjallisuudentutkija. Hän työskentelee Turun yliopistossa sekä itsenäisessä BIOS-tutkimusyksikössä.

Kuva: Sirpa Ryyppö

Leea Hakkarainen

Leea on markkinoinnin luova suunnittelija ja kirjallisuustieteen maisteriopiskelija. Hän vastaa myös Vita nuova kirjoittajakollektiivin viestinnästä ja visuaalisuudesta. Leea seuraa intohimoisesti kirjallisuutta ja sosiaalisen median trendejä.

Kuva: Johanna Taskinen

Alma Tuuva

Alma Tuuva on toimittajataustainen taiteilija, joka tutkii taiteellaan internet- ja someilmiöihin liittyviä tunteita, valtaa ja mahdollisuuksia.

Kuva: Alma Tuuva