Aikataulu 2019

Auditorio

11.30-12.15 Pirkkalaiskirjailijat: Miten mieli avataan?

Kaunokirjallisuudessa luodaan kokonaisia maailmoja ja jokainen teksti on oma todellisuutensa. Mutta miten syntyvät sisäiset maailmat? Kirjailijat keskustelevat paneelissa siitä, miten henkilöhahmot syntyvät: millä tavoin persoonallisuuksia rakennetaan ja tunteista  kirjoitetaan ja miten eri tavoin henkilöhahmojen sisäisiä todellisuuksia avataan. Entä millaisia tunteita tai mielikuvia kirjojen henkilöt ja heidän tekonsa kirjoittajissaan aiheuttavat?

Keskustelijoina Marjo Katriina Saarinen, Annika Eronen ja Asko Jaakonaho. Vetäjänä Marisha Rasi-Koskinen.

12.30-13.30 Kirjallisuudentutkimus nyt!

Paneelissa keskustellaan kirjallisuudentutkimuksen ajankohtaisista kysymyksistä sekä tutkimuksen tulevaisuuden suunnista.

Panelisteina Hanna Samola, Lea Rojola, Mikko Turunen ja Samuli Björninen. Haastattelijana kirjallisuustieteen jatko-opiskelija Noora Vaakanainen.

14.00-15.00 Kokeellinen romaani ääriajattelua penkomassa

Jaakko Yli-Juonikkaan Jatkosota-extra (2017) on absurdi satiiri salaliitoista, perussuomalaisten noususta ja internetin alt-rightista. Aleksanteri Kovalaisen Kansallinen herätys (2018) kuvaa äärioikeiston nousua ja sitä, mitä kamalaa tapahtuu vihapuheen muuttuessa teoiksi, dokumentaarisen fantasian muodossa. Molemmat romaanit ovat kokeellisia, muun muassa tavassaan lainata ja luoda sameimpia puhetapoja ja aatteita romaanin sivuille.

Yli-Juonikas ja Kovalainen keskustelevat suhteestaan kokeellisuuteen, teosten eroista ja yhtäläisyyksistä, romaanin moniäänisyydestä, faktasta ja fiktiosta kirjallisuudenopiskelija ja kriitikko Ville Hämäläisen johdolla. Mistä lukija tietää olevansa turvassa, kun romaanissa on vihapuhetta?

15.30-16.30 Taiteilija auki

Paneeli ajankohtaisesta autofiktiivisen kirjallisuuden genrestä. Paneelissa pohditaan, kuinka auki tekijä voi olla ammentaessaan omista kokemuksistaan ja missä menevät avoimuuden rajat.

Panelisteina Marko Annala, Tiitu Takalo ja Ossi Nyman. Haastattelijana kirjallisuustieteen jatko-opiskelija Helinä Ääri.

Työväentalo

12.00-12.30 Realisti

Realisti kasvattaa rytmisektion kokonaisen yhtyeen mittoihin elektroniikan ja epätavanomaisten soittotyylien kautta. Dynaamisessa teoksessa käydään läpi improvisoituja tekstuureja, äänimaisemia sekä mielikuvituksellisia tulkintoja vähemmän tunnetuista (ja ehkä tutuistakin) kappaleista.

13.30-14.00 Lyyti

Lyytin runoelmapop vie syreenipensaan alta tulipaloa katsomaan ja purppuravaloista patsaita kaatamaan. Lyyti on peloton lauluntekijä, joka etsii sijaa muutokselle, lohdulle ja kukoistukselle.

14.30-14.45 Kölö

Kölön runo- ja ääniperformanssissa Slomith Rimmon Kenanin kertomukseen nivoutuu joukko erilaisia suurmiehiä. Tämän performanssin runot koostuvat kymmenestä kielestä, joita Kölö hönkii, liturgioi ja laulaa erilaisilla tekniikoilla.

15.00-15.30 Satuhetki

Kaikenikäisille sopiva satuhetki. 

16.00-17.00 Mikki auki

Open mic kutsuu esittämään, lausumaan ja performoimaan  omia tekstejäsi. Mikki on auki kaikille! Ohjelman  avaavat Tuomas Taskinen ja Venla-Vanamo Asikainen.

Bertel

11.15-12.00 Tiiliskivi-raadin paneeli

Teema ry:n jäsenistä koostuva raati keskustelee Tiiliskivi-kirjallisuuspalkinnon finalistiteoksista sekä raatityöskentelystä.

12.00-12.30 Lastenkirjainstituutti

Miksi aikuisten kannattaisi kiinnostua lasten- ja nuortenkirjallisuudesta?

Lasten- ja nuortenkirjallisuus on maailman tärkeintä kirjallisuutta, koska sen avulla syntyy tulevaisuuden lukijoita. Aikuisten kannattaisi ottaa lasten- ja nuortenkirjallisuus tosissaan! Keskustelijoina toiminnanjohtaja Kaisa Laaksonen ja hankekoordinaattorit Aino-Maria Kangas ja Lotta Luukila Lastenkirjainstituutista.

12.30-13.00 Kulttuurivihkot

Kirjailija Uni Ojuva kertoo tuoreesta esikoisrunokirjastaan Asentopuu ja esittää sen runoja.

13.00-13.30 Tuli & Savu

Aukeamarajat ylittävä runous

Mitä sivua käännettäessä tapahtuu? Kuinka operoi runomuoto, joka samaan aikaan sekä etenee että vuotaa taaksepäin? Esiintymässä sekä sivun, aukeaman ja sivunkääntämisen poeettisia mahdollisuuksia kartoittamassa runoilija Kristian Blomberg. Hänen neljäs runoteoksensa Kaikessa hiljaisuudessa ilmestyy keväällä. Haastattelijana Reetta Pekkanen.

13.30-14.00 Tampere Film Festival

Lyhyestä filmi kaunis! Taipuuko lyhytproosa lyhytelokuvaksi?

Tampereen elokuvajuhlien asiantuntijat keskustelevat elokuvan ja kirjallisuuden suhteesta, ja miten elävä kirjallisuus näkyy lyhytelokuvassa. Tampereen elokuvajuhlat on yksi maailman suurimpia lyhytelokuvafestivaaleja, joka tuo vuosittain yli 30 000 kävijää näytöksiin ja tapahtumiin Tampereella.

14.00-15.00 Tulenkantaja-kirjallisuuspalkinnon finalistien julkaisu

Aamulehti julkaisee ja esittelee tämän vuoden Tulenkantaja-kirjallisuuspalkinnon finalistiteokset.

15.00-15.30 Arktinen banaani

Sarjakuvataiteilija Sanna Hukkanen esittelee tutkija Inkeri Aulan kanssa luodun metsän ja puiden historiaa, myyttejä ja nykyisyyttä kuvaavan Metsänpeitto-teoksen.

15.30-16.15 Osuuskumma

Osuuskumman varttihaastattelut: suljettuja kaupunkeja, kaukaisia yhteiskuntia ja raapaleiden avoimet rivien välit

J.S. Meresmaa: Lintuhäkin muotoinen soittorasia. Haastattelija Anni Nupponen.

Anni Nupponen: Valkoinen kaupunki. Haastattelija Artemis Kelosaari.

Taru Luojola: Ei kaikki pinnat kireällä. Haastattelija J.S. Meresmaa.

Höyrykonemuseo

12.00-12.30 Teatteriryhmä Äärirajattomat

Improvisaatioteatteria.

13.00-14.30 Runolukupiiri

Luemme ja keskustelemme yhdessä Kaija Rantakarin runoteoksesta Koko meren laajuus.

15.00-15.30 Eräs elämä

”Eräs elämä” on Emily Hallfastin monologiesitys, joka käsittelee lapsen hankkimisen keskustelua. Monologi kertoo kolmeakymmentä lähestyvän sateenkaarevan naisen vahinkoraskaudesta ja päätöksenteosta, aikooko pitää lapsen vai teettää abortin. Valinnan pitäisi olla helppo, mutta miksei se ole? Ohjaus: Jani Hämäläinen

16.00-16.30 Teatteriryhmä Äärirajattomat

Improvisaatioteatteria.

Videoteos Tatu Heinämäki: Elämme yhä enemmän unessa

Unenomaisista kuvista koostuva video on luotu käyttämällä Googlen BigGAN -neuroverkkoa, joka sille opetettujen kuvien perusteella rakentaa uusia. Teos tutkii digitaalisen kuvan luonnetta ja keinoälyn tekemien kuvien eroa niihin, joita ihminen ottaa. Keskenään ne ovat samaa numeerista materiaa, kuin muutkin ei-analogiset kuvat, ontologisesti ne kuitenkin tuntuvat eroavan.
GAN on lyhenne sanoista Generative adversarial network. Se koostuu kahdesta keskenään kilpailevasta neuroverkosta, joiden tarkoituksena on luoda lähdemateriaalia mahdollisimman hyvin vastaava kuva.

Teos on toteutettu Elävän kirjallisuuden festivaalin tilauksesta.

Vapaudenmuseo

12.00-15.00 Tee kirjalle kansi -askartelu

Jos kirjoittaisit kirjan, millaisen kannen sille laatisit? Tule toteuttamaan taiteellinen visiosi.

Muut tilat

Ala-aulassa infopiste ja kirjanvaihtonurkkaus. Tuo vanhat kirjasi muiden luettavaksi tai pengo itsellesi uutta lukemista!

Yläaulassa liikkuvan kirjaston toimipiste klo 11-16. Kirjastokortti mukaan!

Jatkot Tiiliskivi-klubin merkeissä Kulttuuritalo Laikussa 18.00

Tiiliskivi-klubi esittelee Tiiliskivi-palkinnon finalistit sekä palkitsee 18. voittajan. Tietoa tapahtumasta löydät nettisivuilta sekä Facebookista