TIILISKIVI-KLUBI

Tiiliskivi 6 kg – Suomen painavin kirjallisuuspalkinto

Tiiliskivi on Tampereen yliopiston kirjallisuudenopiskelijoiden ainejärjestö Teema ry:n vuosittain jakama kirjallisuuspalkinto. Palkinnon ideana on nostaa esiin laadukkaita kotimaisia kaunokirjallisia teoksia, jotka eivät ole saaneet ansaitsemaansa huomiota mediassa. Kiertopalkintona toimiva tiiliskivi on peräisin Finlaysonin seinästä ja symboloi palkitun kirjan painavaa tekstiä samalla kun punatiili kuvaa palkinnon tamperelaista alkuperää.

Tiiliskivi-ehdokkaiden valintaprosessissa on pyritty ottamaan mahdollisimman kattavasti huomioon monenkokoiset kustantamot ja eri kaunokirjallisuuden lajit romaaneista sarjakuviin ja esseistä runoihin. Tiiliskiven historia ulottuu vuoteen 2001, josta lähtien kuusikiloinen järkäle on kiertänyt yhteensä jo kuudentoista kirjailijan luona. Tiiliskivi-palkinnon ovat voittaneet mm. Marko Annala, Heikki SaloKatja Kettu ja Riikka Pelo, ja ehdokkaina ovat olleet esimerkiksi Sofi Oksanen ja Emma Puikkonen. Tiiliskivi-palkinnon 2022 voitti Heidi Väätäsen romaani Chloé S:n sanakirja (Gummerus).

Vuoden 2023 ehdokkaat ovat Olga Palo: Aion kertoa nyt kaiken (Otava), Terhi Kuusisto: Mehiläisten kaupungit (Aula & Co), Emma Sofianna Söderholm: Toisinaan valo hiipuu (Otava), Juha Siitonen: Laupeuden yö (Siltala) ja Elina Kuorelahti & Ninnu Halmetoja: Paha kurki (Nemo).

Elävän kirjallisuuden festivaalin jatkoina toimiva Tiiliskivi-klubi järjestetään tänä vuonna G Livelabissa (Puutarhakatu 1, 33100 Tampere) klo 19 alkaen. Tapahtumassa kuullaan finalistien haastattelu ja jaetaan Tiiliskivi-palkinto. Klubilla esiintyvät myös drag-taiteilija Varanka ja bändi Lilith & The Wildflowers.

Tapahtumaan on vapaa pääsy, tervetuloa!

Yhteistyössä Koneen Säätiö, Teema ry, G Livelab.