Esiintyjät 2024

AURORA ALA-HAKULA

Aurora Ala-Hakula (1985) on esseisti ja kirjallisuuden väitöskirjatutkija Turun yliopistossa. Hän toimii verkostojen, utopioiden, hybridien ja ekososialismin risteyskohdissa. Hän toimitti yhdessä Maaria Ylikankaan ja Arja Karhumaan kanssa esseevalikoiman Säihkyvät utopiat. (S&S 2022)

Kuva: Taneli Leonora Viljanen

HANNA SAMOLA

Hanna Samola on Suomen kirjallisuuden yliopistonlehtori Tampereen yliopistossa ja kotimaisen kirjallisuuden dosentti Turun yliopistossa. Hän on tutkinut esimerkiksi satuintertekstuaalisuutta ja dystopiakirjallisuutta. Tällä hetkellä hän tekee tutkimusta Suomen kirjallisuuden historiallista poetiikkaa käsittelevässä hankkeessa.

Kuva: Jonne Renvall / Tampereen yliopisto

JONNE PILTONEN & ANTE JALVELA

Runoilija Jonne Piltonen ja saamelaismuusikko Ante Jalvela tuovat lavalle rytmisen, melodisen ja performatiivisen runoesityksen. Piltosen monivivahteinen runopuhe yhdistyy Jalvelan musiikillisesti kokeileviin maisemiin. Esitys pohjautuu Piltosen aiempiin runoteoksiin, joita Piltonen ja Jalvela ovat sovittaneet uudelleen esitettävään muotoon. Piltosen audiovisuaalisia runoteoksia on julkaistu muun muassa Jano-lehdessä, Nokturnossa ja Särmä-oppikirjassa.

J.S. MERESMAA

J.S. Meresmaa on palkittu tamperelainen kirjailija, jonka monipuolinen ja laaja tuotanto käsittää nuorille ja nuorille aikuisille suunnattujen fantasiaromaanien ja säeromaanien lisäksi lyhytproosaa, lastenkirjoja ja novelleja, joita on käännetty useille eri kielille. Hänen teoksiaan on ollut ehdolla Topelius-, Anni Polva-, Laivakello- ja Kuvastaja -palkinnoille. Meresmaa toimii kirjallisuuskentällä aktiivisesti muun muassa antologioiden toimittajana ja osuuskuntamuotoisessa Osuuskumma-kustantamossa.

Kuva: Outi Puhakka

MAGDALENA HAI

Magdalena Hai on varsinaissuomalainen fantasiakirjailija ja lasten- ja nuortenkirjallisuuden moniottelija, jonka yhdessä Teemu Juhanin kanssa tekemää Painajaispuoti-sarjaa on myyty jo kolmellekymmenelle kielialueelle. Hain tuorein teos Sarvijumala voitti vuonna 2023 lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkinnon.

Kuva: Juha Törmälä

NANNY JOLMA

Nanny Jolma (FT) on muistista ja metaforista innostuva kertomuksentutkija. Hänen väitöskirjansa (2021) käsittelee muistelevaa minäkerrontaa Bo Carpelanin romaaneissa. Tällä hetkellä Jolma tutkii kertomusmuotoa ja muistelun keinoja eduskuntapuheessa.

RIIKKA PIRINEN

Riikka Pirinen on kirjallisuustieteen väitöskirjatutkija Tampereen yliopistossa. Tutkimuksessaan hän on perehtynyt novellimuotoon ja mielten esittämiseen kirjallisuudessa sekä nykykirjallisuuden ja modernismin välisiin kytköksiin.

Kuva: Mikko Lampinen

RIINA TANSKANEN & SAMU KUOPPA

Riina Tanskanen (s. 1998) on tamperelainen sarjakuvapiirtäjä ja yhteiskuntakriitikko. Hänen karnevalistisen vakava Tympeät tytöt on noussut suomalaisen popfeminismin suosituimmaksi projektiksi. Vuonna 2021 ilmestynyt Tympeät tytöt -sarjakuvateos oli bestseller ja Sarjakuva-Finlandia-ehdokas.

Samu Kuoppa (s. 1995) on tamperelainen kirjoittaja, aktivisti ja fillarisosialisti. Kuoppa on yhteiskuntatieteiden maisteri ja viimeistelee kirjallisuustieteen maisteritutkintoaan Tampereen yliopistossa.

Kuoppa päätoimittaa postmillenniaalien verkkomediaa Vita nuovaa yhdessä Riina Tanskasen kanssa.

SAIJA ISOMAA

Saija Isomaa (FT, dosentti) toimii Suomen kirjallisuuden yliopistonlehtorina Tampereen yliopistossa. Hän johti vuosina 2015–2019 kotimaista nykydystopiaa tutkinutta Koneen säätiön tutkimusprojektia ”Synkistyvät tulevaisuudenkuvat: Dystooppinen fiktio nykykirjallisuudessa”. Parhaillaan hän vetää uutta kirjallisuushistoriaa kirjoittavaa Tampereen ja Helsingin yliopistojen yhteistyöprojektia ”Suomen kirjallisuuden historiallinen poetiikka” (Koneen Säätiö, 2022–2025).

RANJA OMENA

moi! mä oon ranja! oon helsinkiläinen runoilija ja aktivisti, joka tykkää siitä tunteesta kun riimit osuu just oikein tai kun sanat putoilee suusta. kirjotan usein kiemuroista, valkoviinistä ja siitä millasta oli yläasteella kantaa raivoavan feministin titteliä ja sitä miksi kannan sitä edelleen. itsestäni: mä tykkään pakohuoneista, vadelmista, mun ystävistä ja kesärullista maapähkinäkastikkeen kanssa, mua on helppo ilahduttaa ja mä rakastan aina tosi lujaa.

aivan ihanaa päästä esiintymään elävän kirjallisuuden festareilla!

Kuva: Milo Korhonen

SIRPA KYYRÖNEN

Sirpa Kyyrönen on runoilija, runoustoimija ja luovan kirjoittamisen opettaja. Kyyrönen on julkaissut on viisi runoteosta, joille on myönnetty mm. Einari Vuorela- ja Tanssiva karhu -runopalkinnot. Kyyrönen on kotoisin Hämeenkyröstä ja asuu perheineen Helsingissä.

Kuva: Jonne Räsänen / Otava 2019

TIINA LEHIKOINEN

Tiina Lehikoinen on lajien välisillä rajoilla viihtyvä kirjailija ja kuvataiteilija. Hänen kaunokirjallinen tuotantonsa sisältää useita runo- ja novellikokoelmia sekä esseihtivän romaanin. Lehikoiselle on myönnetty Vuoden aforismikirja -palkinto ja Tampereen kaupungin kirjallisuuspalkinto ja lisäksi hänen teoksensa ovat olleet Runeberg-, Tanssiva Karhu – ja Tiiliskivi-palkintoehdokkaana. Koulutukseltaan hän on filosofian ja taiteen maisteri.

Kuva: Toni Härkönen / Like 2019