TIILISKIVI-KLUBI

Tiiliskivi 6 kg – Suomen painavin kirjallisuuspalkinto

Tiiliskivi-palkinto 2020 myönnettiin Otto Lehtisen romaanille Nämä kallisarvoiset asiat (Gummerus). Teos kertoo vallankäytöstä, traumoista ja yksinäisyydestä sekä nuorten että ikääntyneiden ihmisten välisissä suhteissa. Raadin perustelut on nähtävissä täällä.

Vuonna 2021 Tiiliskivi vietti 20. juhlavuottaan ja perinteinen Tiiliskivi-klubi toimi tälläkin kertaa EKF:n virallisena jatkopaikkana. Tämän vuoden Tiiliskivi-klubi järjestettiin videopalvelu Zoomissa, johon kaikki kiinnostuneet saivat liittyä mukaan seuraamaan tilaisuutta. Finalistikirjailijoiden haastattelun ja palkinnonjaon lisäksi klubilla esiintyi sanataiteilija Ella Julia (@olenellajulia).

Tiiliskivi on Tampereen yliopiston kirjallisuudenopiskelijoiden ainejärjestö Teema ry:n vuosittain jakama kirjallisuuspalkinto. Palkinnon ideana on nostaa esiin laadukkaita kotimaisia kaunokirjallisia teoksia, jotka eivät ole saaneet ansaitsemaansa huomiota mediassa. Kiertopalkintona oleva tiiliskivi on peräisin Finlaysonin seinästä ja symboloi palkitun kirjan painavaa tekstiä samalla kun punatiili kuvaa palkinnon tamperelaista alkuperää.

Tiiliskivi-ehdokkaiden valintaprosessissa on pyritty ottamaan mahdollisimman kattavasti huomioon monenkokoiset kustantamot ja eri kaunokirjallisuuden lajit romaaneista sarjakuviin ja esseistä runoihin. Tiiliskiven historia ulottuu vuoteen 2001, mistä lähtien Finlaysonin tehtaan seinästä peräisin oleva järkäle on kiertänyt yhteensä jo kuudentoista kirjailijan luona. Tiiliskivi-palkinnon ovat voittaneet mm. Marko Annala, Heikki SaloKatja Kettu ja Riikka Pelo, ja ehdokkaina ovat olleet esimerkiksi Sofi Oksanen ja Emma Puikkonen

20. palkinnon finaaliviisikon muodostavat:

Jarkko Volanen: Varjoihmiset (Teos 2020)

Volasen toinen romaani kuljettaa lukijan vauhdilla 80-luvun Suomeen, missä teoksen päähenkilö löytää paikkansa vielä tuolloin hyvin marginaalisesta punk-kulttuurista. Teos kuvaa kauniisti erilaisuutta sekä alakulttuurin tuomaa yhteenkuuluvuuden ja merkityksellisyyden tunnetta. Mielenkiintoinen ja samaistuttava myös skeneä tuntemattomalle lukijalle!

Tarja Leinonen: Tuohitähtipuu (Karisto 2020)

Tarja Leinosen teos kuvaa perheen arkea iloineen ja vastoinkäymisineen sodanjälkeisessä kainuulaiskylässä. Tunnelmallisen kerronnan sekaan sujautetut murre- ja perinnesanat ilmentävät hyvin teoksen maisemaa ja ajankuvaa. Kaunis ja koskettava sukellus menneisyyteen!

Otto Lehtinen: Nämä kallisarvoiset asiat (Gummerus 2020) 

Otto Lehtisen toinen teos on ravisteleva näkökulmaromaani suhteiden sisäisistä hierarkioista, väkivallasta ja yksinäisyydestä. Ikääntyneen pariskunnan välistä dynamiikkaa käsitellään tuoreesti, ja teos antaa tilaa lukijan omille tulkinnoille tapahtumista.

Jarkko Volanen: Varjoihmiset
Tarja Leinonen: Rakkaudettomuus
Otto Lehtinen: Nämä kallisarvoiset asiat
Karoliina Niskanen: Tilhi
Hanna Tuominen: Kaikki vesi kädellä


Karoliina Niskanen: Tilhi (Bazar 2020)

Tilhi on kertomus lastensuojelusta, perhesuhteista ja rakkaudesta. Rajujen aiheiden rinnalle teos tarjoilee myös parodiaa sekä rikasta kieltä kuvaamaan hahmojen välisiä suhteita ja jännitteitä. Kiinnostava eläinkuvasto seuraa vahvasti mukana koko tarinan ajan.

Hanna Tuominen: Kaikki vesi kädellä (Aviador 2020)

Hanna Tuomisen esikoisrunokokoelma vakuuttaa rujoudellaan. Klassinen musiikki ja vesi eri olomuodoissaan seuraavat halki koko hengästyttävän teoksen.