TIILISKIVI-KLUBI

Tiiliskivi 6 kg – Suomen painavin kirjallisuuspalkinto

Tiiliskivi on Tampereen yliopiston kirjallisuudenopiskelijoiden ainejärjestö Teema ry:n vuosittain jakama kirjallisuuspalkinto. Palkinnon ideana on nostaa esiin laadukkaita kotimaisia kaunokirjallisia teoksia, jotka eivät ole saaneet ansaitsemaansa huomiota mediassa. Kiertopalkintona oleva tiiliskivi on peräisin Finlaysonin seinästä ja symboloi palkitun kirjan painavaa tekstiä samalla kun punatiili kuvaa palkinnon tamperelaista alkuperää.

Tiiliskivi-ehdokkaiden valintaprosessissa on pyritty ottamaan mahdollisimman kattavasti huomioon monenkokoiset kustantamot ja eri kaunokirjallisuuden lajit romaaneista sarjakuviin ja esseistä runoihin. Tiiliskiven historia ulottuu vuoteen 2001, mistä lähtien Finlaysonin tehtaan seinästä peräisin oleva järkäle on kiertänyt yhteensä jo kuudentoista kirjailijan luona. Tiiliskivi-palkinnon ovat voittaneet mm. Marko Annala, Heikki SaloKatja Kettu ja Riikka Pelo, ja ehdokkaina ovat olleet esimerkiksi Sofi Oksanen ja Emma Puikkonen

Tiiliskivi-palkinnon 2021 voitti Katja Keisalan romaani Kuubalainen serenadi unelmoiville naisille (Atena). Teos kertoo huumaavasta salamarakkaudesta ja avioliitosta, jonka arkistuessa kaksi erilaista kulttuuria törmäävät toisiinsa. Voittajan perustelut voitlukea Tiiliskiven omilta sivuilta täältä. 19.2.2022 järjestetyn Tiiliskivi-klubin tallenteen voi katsoa täältä.

21. palkinnon finaaliviisikon muodostavat:

Johanna Hasu: Roihu (Reuna)

Johanna Hasun Roihu (Reuna 2021) on psykologinen trilleri täydellisestä murhasta. Murhasta, jonka piti muuttaa elämä paremmaksi, päättää rankka elämänvaihe ja mahdollistaa uusi alku. Yksi asia kuitenkin unohtuu – se, millaista elämä on kun harteilla on murhaajan taakka.


Anni Ihlberg: Ilonpilaaja (Tammi)

Anni Ihlbergin Ilonpilaaja (Tammi 2021) on Lotan kasvutarina tytöstä naiseksi. Teos haastaa tyttöyden ahtaita normeja ja odotuksia, joita yhteiskunta nuorille asettaa.


Katja Keisala: Kuubalainen serenadi unelmoiville naisille (Atena)

Katja Keisalan Kuubalainen serenadi unelmoiville naisille (Atena 2021) on kertomus huumaavasta salamarakkaudesta ja avioliitosta, jonka arkistuessa kaksi erilaista kulttuuria törmäävät toisiinsa.


Niklas Salmi: Ihon siniset joet juoksevat keltaiseen metsään (Enostone)

Niklas Salmen Ihon siniset joet juoksevat keltaiseen metsään (Enostone 2021) on tarkkanäköinen kokoelma runoja luonnon ja uskontojen suhteesta toisiinsa ja ihmiskuntaan.


Merja Svensk: Kaksi on liikaa (Basam Books)


Merja Svenskin Kaksi on liikaa (Basam Books 2021) on kertomus Nataliasta, Maurista ja Bilalista, jotka elävät hyvin erilaisia elämänvaiheita. Voiko onnen löytää toisesta ihmisestä, kun sydämessään ei ole rehellinen edes itselleen?