Ohjelma 2023

AUDITORIO – Paneelit striimataan YouTubeen Elävän kirjallisuuden festivaali -kanavalle!

Paneeli: Elämä on matka
Klo 11.30-12.15

Miksi metaforat auttavat meitä ymmärtämään abstrakteja ilmiöitä? Miksi juuri tietyt metaforat ovat vakiintuneet? Mitä käyttämämme metaforat kertovat yhteiskunnasta ja ihmisenä olemisesta? Millaisia ovat tulevaisuuden metaforat? Elämän ja maailman metaforista keskustelemassa vapaa kirjoittaja Saara Metsäranta, kirjallisuudentutkija, runoilija ja esseisti Tero Tähtinen sekä mm. spekulatiiviseen nuortenkirjallisuuteen perehtynyt kirjallisuuden tohtoriopiskelija Sonja Mikkonen. Haastattelijana Sofia Blomberg.

Paneeli: Matkakirjallisuus ilmastokriisin aikakaudella
Klo 12.30-13.15

Millaisia matkoja kirjallisuudessa tehdään? Miten matkailu on muuttanut kirjallisuutta ja toisinpäin? Onko kirjailijalla lupa matkustaa taustatyötä tehdäkseen? Onko ekologisin matka kirjallinen? Matkakirjallisuudesta ja kirjallisista matkoista keskustelemassa kirjallisuudentutkija Lieven Ameel, runoilija ja kustantaja J.K. Ihalainen sekä kirjallisuudentutkija Karoliina Lummaa. Haastattelijana Magdaleena Murto.

Paneeli: Kirjalliset aikamatkat
Klo 14.00-14.45

Mitä aikamatka menneisyyteen kertoo meille nykypäivästä? Mitä opittavaa meillä on historiallisesta fiktiosta? Miten kirjallisuudessa on käsitelty tulevaisuutta? Miten nykykirjallisuudessa ja -kulttuurissa käsitellään aikamme ahdistusta kirjoittamalla utopioita ja dystopioita? Miksi kuvitteellisissa maailmoissa usein taannutaan menneisyyteen samalla kun katsotaan tulevaisuuteen? Keskustelemassa dystopioita tutkinut kirjallisuudentutkija Hanna Samola, kirjailija, runoilija ja kuvataiteilija Tiina Lehikoinen sekä kokemuksen historiaan perehtynyt historiantutkija Heikki Kokko. Haastattelijana Tytti Koivisto.

Paneeli: Matka kirjailijuuteen
Klo 15.00-15.45

Kenestä tulee kirjailija? Millä perusteella valitaan, kenen kirja julkaistaan? Kuinka paljon arvoa asetetaan jo ennalta henkilöbrändille? Miten kirjailijuus on muuttunut vuosien varrella? Millaista on nykykirjailijan arvovalta ja asiantuntijuus? Millaisia merkityksiä julkkiskirjallisuus saa nyky-yhteiskunnassa ja kirjallisella kentällä? Nykykirjailijuuden moninaisista poluista keskustelemassa Tympeät tytöt -sarjakuvan luonut Riina Tanskanen, kustantaja Satu Laatikainen sekä markkinoinnin luova suunnittelija ja kirjallisuudenopiskelija Leea Hakkarainen.

BERTEL-SALI

Palladium Kirjat

Klo 11.15 Tuija Kervinen: La Nueva Gramática de la Quimera Negra (2022), J.K. Ihalainen: Skywalker Under the Outlaw Sun (2nd edition, 2022).
Kervinen ja Ihalainen keskustelevat teostensa tiimoilta aiheesta “Miksi kirjoitan englanniksi”. Keskustelun kieli on suomi.

Aviador Kustannus

Klo 11.45 Jukka Koskelainen: Viisi matkaa Saksan sieluun (2023)
Jukka Koskelainen (s. 1961) sukeltaa viidellä matkallaan syvällisesti Saksan ja saksalaisuuden ominaispiirteisiin. Matkoillaan Berliiniin, Jenaan, Lyypekkiin, Frankfurtiin ja Müncheniin hän käy läpi omaa suhdettaan maan historiaan sekä Saksan suurten kirjailijoiden kuvaamaan maailmaan ja heidän jättämäänsä perintöön.

Klo 12.00 Katja Meriluoto: Mehiläisen paino (2023)
Katja Meriluodon (s. 1975) esikoiskokoelma on kasvu- ja matkakertomus, jossa runon minä etsii paikkaansa yhteisössä ja kokeilee siipiään sen ulkopuolella. Onko mahdollista olla riippumaton, pärjääkö mehiläinen ilman parveaan? Runojen pohjavireenä on pohdinta ihmisen hyvyydestä ja pahuudesta ja se, kumpi hallitsee, kun panoksena on maapallon ja ihmiselämän tulevaisuus.

Klo 12.15 Vesa Tapio Valo: Tuuliajolla Berliinissä
Tuuliajolla Berliinissä on Erich Kästnerin (1899–1974) pääteos ja kuuluu Alfred Döblinin Berlin Alexanderplatzin ohella aikansa keskeisiin klassikkoromaaneihin. Nyt ensi kertaa suomennettu teos julkaistiin alun perin 1931. Vesa Tompuri haastattelee teoksen suomentajaa, Vesa Tapio Valoa.

Reuna Publishing House

Klo 12.30 Kirjailijat Anneli Kanto ja Olli Sarpo keskustelevat mm. PK-kustantamon tulevaisuudennäkymistä, kirjailijan ja kustantajan suhteesta sekä yhdessä julkaisemista hyväntekeväisyyskirjoista, kirjailijoiden omistaman ja johtaman kustantamon kuulumisista ja tehtäväkentästä sekä keskustelijoiden tulevista projekteista.

Enostone

Klo 13.00 Pulmu Kailamo & Taru Kumara-Moisio: Tenho (2022)
Tenho-romaani on aikamatka 90-luvun Tampereelle ja ystävyyden eri vaiheisiin. Haastattelussa kirjailijat Pulmu Kailamo ja Taru Kumara-Moisio, haastattelijana Kalle Niinikangas.

Kustannusliike Parkko

Klo 13.30 Nuoren galicialaisen runouden antologia Villielämää esittelee kolmetoista runoilijaa ja heidän omaäänistään runouttaan. Runoilijat nostavat esiin teemoja, kuten kielellisen ja kulttuurisen identiteetin, vallankäytön pienissä yhteisöissä, ongelmalliset perhesuhteet, sanan ja ruumiillisen kokemuksen yhteenkietoutumisen ja itsensä esittämisen sosiaalisen median aikakaudella.
Antologiasta ovat keskustelemassa teoksen toimittaja ja suomentaja Rita Dahl sekä kustantaja Tommi Parkko.

Kustantamo etc.

Klo 13.45 Harmaan tummemmalla puolella: Mika Kempas: Musta Kotka (2022)
Musta Kotka on kirjallinen palapeli, joka yhdessä mustavalkoisten valokuvien kanssa muodostaa koukuttavan ja runollisen tarinan satamakaupungista, pidetyistä ja unohdetuista lupauksista sekä tehtävästä, jota ei voi jättää kesken. Haastattelijana Puistofilosofi Antti Sorri.

Pirkkalaiskirjailijat

Klo 14.00 Kirjailijat Marjo Saarinen ja Maritta Hirvonen lukevat otteita
matkateemaisista teoksistaan. Saarisen teoksessa Kaikki päivän tunnit
(Teos, 2022) yhden päivän kierrossa matka nostaa esiin hetken
hetkellisyyden ja katoavaisuuden, kaiken muuttava nytkähdys voi tapahtua
hetkessä. Hirvosen teoksessa Komendantit (Stresa, 2020) kuulijaa
kuljetetaan pyörillä matkaavan sirkuksen mukana.

Nastamuumio

Klo 14.30 Ari Taskinen: Puolimaailman mies (2022)
Runoilija ja muusikko Ari Taskinen lausuu runoja kokoelmastaan Puolimaailman mies tekemänsä taustanauhan säestyksellä. Teos on ilmestynyt syksyllä 2022.

Robustos

Klo 15.15 Mikä on runouden tehtävä vuonna 2023? Runoilija Teemu Helle vastaa kysymykseen uudella kokoelmallaan Kuu näyttää kirjaimensa. Kokoelma ottaa vahvasti kantaa sotaan, rauhaan ja elämän ilmiöihin asettuen ihmisen puolelle.

Kosmos

Klo 15.30 Alice Jäske, Janina Waenthongkham & Priska Niemi-Sampan: MIXED – suomalaista elämää kulttuurien risteymässä (2022)
Millainen matka MIXED – suomalaista elämää kulttuurien risteymässä -tietokirja on mixed-suomalaisuuteen ja omaan identiteettiin? Keskustelussa tietokirjailijat Priska Niemi-Sampan ja Alice Jäske jakavat kirjaprosessin aikana syntyneitä oivalluksia sekä puhuvat vertaistuen ja yhteisön merkityksestä.

Kaarna

Klo 16.00 Aulis U. Lehtinen: Vesiesiintymiä (Kaarna 2022)
Turkulainen runoilija ja sanataiteilija Aulis U. Lehtinen esittelee ja lukee teostaan Vesiesiintymiä (Kaarna 2022). Ekokriittisessä runoelmassa seurataan veden solinaa ensimmäisistä vesiesiintymistä aina dystooppiseen tulevaisuuteen asti.

Johnny Kniga

Klo 16.15 Alviina Alametsä & Linda-Maria Roine: Koulumustelmat (Johnny Kniga, 2022)
Tahoillaan työtä kouluväkivallan ehkäisemiseksi tehneet Alviina Alametsä ja Mercedes-nimellä esiintyvä rap-artisti Linda-Maria Raninen (os. Roine) keskustelevat kirjansa tiimoilta kouluväkivallasta ja ratkaisuista, joilla kiusaamisen kierteestä voitaisiin päästä eroon.

TYÖVÄENTALO

Ukrainalaista runoutta
Klo 12.00
Sanni Sundvall lukee ukrainalaisten runoilijoiden Olena Huseinovan, Halina Krukin ja Katerina Kalitkon runoja. Käännökset: Matti Kangaskoski ja Natalya Bekhta. Käännökset ovat ilmestyneet Nuoren Voiman Liiton Versopolis-julkaisussa sekä Nuoressa Voimassa.

Tiiliskivi-raati esittäytyy
Klo 12.15

Vuoden 2022 Tiiliskivi-raati esittelee Tiiliskivi-palkintoa sekä finalisteiksi yltäneitä teoksia. Tiiliskivi-palkinto on Tampereen yliopiston kirjallisuudenopiskelijoiden vuosittain myöntämä palkinto teokselle, joka ansioistaan huolimatta on jäänyt vähemmälle huomiolle. Kyseessä on Suomen painavin kirjallisuuspalkinto – 6 kg! Esittelemässä raadin jäsenet Tytti Koivisto ja Sofia Blomberg.

Lukupiiri Affektiharha
Klo 13.00
Tampereen yliopiston kirjallisuudenopiskelijoiden lukupiiri Affektiharha pitää avoimen lukupiiritapaamisen Elävän kirjallisuuden festivaalilla! Luettavana kirjana on Mia Kankimäen Naiset joita ajattelen öisin, jossa matkataan maailmalla inspiroivien seikkailijanaisten jalanjäljillä. Lukupiirissä voi osallistua keskusteluun vaikka ei olisi lukenutkaan teosta – tai vain seurata kiinnostavaa kirjallisuuskeskustelua!
Lukupiirin vetäjänä toimii kirjallisuudenopiskelija Aleksandra Hintikka, ja hänen kanssaan keskustelua ovat aloittamassa Emma Seppänen ja Vilma Seppänen.

It Girls -kollektiivi: Meemin matka museoon
Klo 13:45
It Girls -kollektiivin Alma Tuuva alias @pikakahvimemegirl kertoo, kuinka tehdään siirtymää sometaiteesta kohti “oikeaa” taidemaailmaa. It Girls -kollektiivin näyttely löytyy Työväenmuseo Werstaalta Työväentalon tilan vierestä 5.2. asti. Haastattelijana Riina Tanskanen

Monologi: Minä kirjoitan, minä kirjoitan
Klo 14.30
Hillevi Kilpeläinen esittää katkelman Helvi Hämäläistä käsittelevästä  monologistaan Minä kirjoitan, minä kirjoitan.
Käsikirjoitus: Kristiina Kinnunen, Hillevi Kilpeläinen
Näyttelijäntyön ohjaus: Mikko Lammi 
Lisäksi kuulemme Helvi Hämäläisen runoja.
Hillevi Kilpeläinen on helsinkiläinen lausuja ja Suomen Lausujain Liiton puheenjohtaja. Hän on toiminut  myös näyttelijänä mm. Q-teatterissa, Helsingin Ylioppilasteatterissa ja Rovaniemen Teatterissa.

Pääsky
Klo 15.30
Tamperelaistunut Pääsky soittaa katkeransuloista folk-rockia katkeransuloisille. Melkein kymmenvuotisen muuttolennon aikana kokoonpano on vaihtunut tiuhaan tahtiin, mutta bändille on löytynyt selkeä suunta: kaiken perustana ovat hakkaava rytmi, lauluharmoniat ja mandoliinin heleä ääni.
Elävän kirjallisuuden festivaalille Pääsky mäiskähtää lavalle (ja pahassa tapauksessa ehkä ikkunaankin) laajennetulla kokoonpanolla. Setissä kuullaan todellinen pastissi tuotantoa melkein kymmenen vuoden ajalta. Luvassa on vähän naurahduksia, paljon teräviä sanoja ja todennäköisesti muutama kiusallinen välispiikkikin, kuten asiaan kuuluu.

TEOLLISUUSMUSEO

Yöstäjän sanataidepaja
Klo 12.00-13.30
Sanataideyhdistys Yöstäjä johdattaa kaikenikäiset sanojen ja tarinoiden maailmaan. Mahdollisten maailmojen matkatoimistossamme pääset matkaamaan mielikuvituksen kyydissä halki ajan ja paikan. Mitä pakkaisit mukaan jos matkustaisit muinaiseen Egyptiin? Mitä toivoisit näkeväsi, jos matkustaisit Helsinkiin vuonna 2352? Entä mistä syystä matkustaisit sivuttain rinnakkaistodellisuuteen ja mikä olisi toisin? Mahdollisten maailmojen matkatoimistossa autamme jokaisen matkaan, haluat sitten kulkea ajassa eteenpäin, taaksepäin tai sivuttain!

PAJA

Radikaalit ristipistot
Klo 14.00-17.00
Radikaaleissa ristipistoissa väkerretään käsitöitä queerfeministisessä hengessä. Voit julistaa vihaasi, rakkauttasi, turhautumistasi tai utooppisia unelmiasi neulalla ja langalla kankaalle. Aiempaa osaamista tai omia välineitä ei tarvita. Me autamme alkuun!

JATKOT TIILISKIVI-KLUBIN MERKEISSÄ!

Tiiliskivi-klubi esittelee Tiiliskivi-palkinnon finalistit sekä palkitsee voittajan 22. kerran 4.2.2023 Tampereen G Livelabissa klo 19 alkaen.

Kirjailijoiden lisäksi klubilla esiintyy myös Tammela 33100!

Vapaa pääsy!