Ohjelma 2022

Ohjelman tallenteen kokonaisena tai ohjelmanumeroittain voi katsoa täältä.

TYÖ, RAHA & TURVA – paneelikeskustelu

11:00-11:30

Mistä kirjailijan elanto koostuu? Mikä on kirjailijan paikka aikamme tarinataloudessa? Tuoko yhteistyö turvaa? Työstä, rahasta ja turvasta keskustelee kirjailija-kuvittaja-pariskunta Ilari Aalto ja Elina Helkala, kirja-alan freelancer Mikko Äijö sekä kirjallisuudentutkija Maria Mäkelä. Paneelikeskustelun vetäjänä toimii Ville Hämäläinen.

KIRJALLISUUSTERAPEUTTINEN WORKSHOP

11:40-12:10  | Suomen kirjallisuusterapiayhdistys ry

Mitä kirjallisuusterapia on? Mitä turva ja turvallisuus sinulle merkitsevät? Miten kirjallisuusterapia ja turva linkittyvät yhteen? Kirjallisuusterapiaohjaajat Kirsi Marttinen ja Sari Kortesoja luotsaavat sinut kirjallisuusterapian maailmaan. Saatat intoutua myös kirjoittamaan, joten pidä kynä ja paperia lähettyvillä!

Juliste: Kaisa Saano

JOS SANAT EIVÄT RIITÄ – paneelikeskustelu

12:20-12:50

Kipua on vaikea sanallistaa. Miten se näkyy kirjallisuudessa? Tuovatko oikeat sanat turvaa? Miten kohdata kivusta kärsivä? Riittävätkö sanat? Aiheesta keskustelee kirjallisuudentutkija Sari Kivistö, kerronnaliseen lääketieteeseen kirjallisuuden opinnoissaan tutustunut Siru Strömberg ja psykoterapeuttisen keho- ja liiketyöskentelyn asiantuntija Aisha Korpela.

MONINAISUUS KUVAKIRJOISSA – haastattelussa Saara Obele

13:00- 13:30

Miten moninaisuus näkyy kuvakirjoissa? Kuvittaja- kirjailija Saara Obelea haastattelee aiheesta Helmi Kalaja. Obele on kuvittanut Jani Toivolan kirjat “Poika ja hame” (2021, Otava) ja “Poika ja perhostunne” (2022, Otava) sekä kirjoittanut ja kuvittanut päiväkoti-ikäisille suunnatun lorukirjan “Pikkuisen pihan porukka” (2021, S&S), josta hän myös lukee ääneen haastattelun lopuksi.

HILJANHARMA & AIVOKURKIAINEN kokeellisen runouden esitys

13:45- 14:10

Hljanharma & Aivokurkiainen on tamperelainen kokeellisen runouden musikaalinen duo. Runoteoksissa yhdistetään kokeellinen äänimaailma, lausunta, yhteiskuntakritiikki, rakkaus ja seksuaalisuus yhteiskunnan ilmiöiden eri risteyskohtiin. Duo sinetöi teemaverkon tuskan ja intohimon maailmoihin, luoden kokeellisen äänirunokirjan teemalle poetic sound art. Esityksissä on mukana ääni, sello ja ambient-musiikki.

TURVASANA- paneelikeskustelu

14:20 – 14:50
Mitä kaikkea turvallisuuden kokemukseen kuuluu, kun on kyse seksuaalisuudesta? Millainen vaikutus seksuaalisuuden representaatioilla on? Seksuaalisuudesta ja turvasta keskustelee suomalaista kinky-yhteisöä tutkinut kulttuurintutkija Johanna Pohtinen sekä aktivisti ja seksuaalineuvoja Pinja Eskola. Paneelikeskustelun vetäjänä toimii kirjallisuustieteen opiskelija Anna Andersson.
Juliste: Kaisa Saano

TIETO TUO TURVAA? – paneelikeskustelu

15:00 – 15:30

Miksi faktoihin perustuva kaunokirjallisuus viehättää? Mitä ongelmia tietokirjallisuuden kerronnallistamisella voi olla? Faktan ja fiktion sekoittumisesta keskustelevat historiantutkija Veli Pekka Toropainen, kirjailija Risto Isomäki sekä kirjallisuudentutkija Samuli Björninen. Paneelin vetäjänä toimii kirjallisuudenopiskelija Mika Mäkinen.

Juliste: Kaisa Saano

ILMASTOKIRJALLISUUS – TOIVOA TULEVAISUUTEEN – paneelikeskustelu

15:45- 16:15

Voiko ilmastokirjallisuus tuoda toivoa? Ilmastokirjallisuudesta, -tunteista ja -kasvatuksesta keskustelevat tietokirjailija Laura Ertimo, ympäristöahdistuksen asiantuntija Panu Pihkala sekä kirjallisuudentutkija Toni Lahtinen. Paneelin vetäjänä toimii kirjallisuudenopiskelija Vilma Tyni.

Juliste: Kaisa Saano

KELOKASKI- musiikkiesitys

16:30 – 17:00

Nuori tamperelainen taiteilija, Kelokaski, on soittanut Tampereen kaduilla ja jakanut palasia sävellysprosesseistaan sosiaalisessa mediassa pian kahden vuoden ajan. Kappaleidensa äänittämiselle ja julkaisemiselle hän tunnustelee vielä oikeaa hetkeä ja tuotantotapaa, mutta nyt tapahtumassamme pääsee kuulemaan hänen musiikkiaan akustisen esityksen muodossa.

Kaikessa tekemisessään Kelokaskella näkyy hänen vahva kädenjälkensä ja tapansa havainnoida maailmaa optimistisen leikkisästi. Hän elää ja hengittää musiikkia, ja niin kirjoittamillaan lauluilla kuin muullakin taiteellaan hän heijastaa maailmalle tarinoita, joita kerää elämästä ja ympäriltään. @sannikelokaski

JATKOT TIILISKIVI-KLUBIN MERKEISSÄ!

Tiiliskivi-klubi esittelee Tiiliskivi-palkinnon finalistit sekä palkitsee 21. vuoden voittajan 19.2.2022. Tiiliskivi-klubi streamataan EKF:n perään klo 17:30 alkaen.

Kirjailijoiden lisäksi klubilla esiintyy myös Pauli Pietilä Hoccuspoccus Percele lavarunousspektaakkelillaan!